Mijn visie op coaching

Ieder mens heeft unieke kenmerken. Kenmerken die ons helpen en kenmerken die ons soms belemmeren. Omdat we zo vertrouwd zijn met onze kenmerken zien we soms het nadelige effect niet meer. Inzicht in onze manier van denken en doen maakt helder wat het vraagstuk is. En dan is de vraag wat er nodig is om hiermee aan de slag te gaan. Moet er iets worden opgeruimd of worden losgelaten? Daarna  stap voor stap oefenen om te het anders te doen met volledig behoud van je kenmerken!

Voorbeeld

  • Professionals die zich verliezen in het ‘zorgen voor’. Als alles perfect moet zijn, is de hoge lat straks de hindernis. Als de professional vergeet voor zichzelf te zorgen is de uitputting nabij.

Zelfcompassie en veerkracht

Als coach merk ik vaak dat professionals uitgeput raken door een langdurige focus op de ander en hardheid naar zichzelf. Aandacht voor zelfcompassie is dan een effectieve manier om het tij te keren. En uit vele onderzoeken blijkt dat het een stevige bijdrage levert aan de veerkracht van mensen.

Zelfcompassie heeft drie kenmerken;

  • Liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf. Een troostende instelling en met mededogen naar jezelf kunnen kijken
  • Beseffen dat je onderdeel bent de groep mensen op deze aarde, wat je ervaart, ervaren veel anderen net zo.
  • Toestaan dat er pijnlijke situaties en gevoelens zijn.

In mijn coachpraktijk kom ik deelnemers tegen die erg hard zijn voor zichzelf of extreem perfect willen zijn. Bij lastige  of pijnlijke levensomstandigheden leidt dit stress en burn-out. Want je onbewust principes los laten is niet eenvoudig en vraagt volharding en een alternatief. Het perspectief van zelfcompassie is een leven in balans.

Bekijk de flyer over coaching

SAMSUNG CSC